Een serieuze Revit-uitdaging

RDG-engineering werd benaderd met het verzoek om luchtkanalen in een uitermate complexe technische ruimte te verwerken met behulp van Revit. Na een bespreking op locatie en met de inloggegevens van het databeheersysteem van de opdrachtgever konden we de volgende dag al met het project beginnen. De werkzaamheden vonden plaats op ons eigen kantoor in Waalwijk.

Na twee dagen zoeken in Revit-modellen en schema’s hadden we de meeste aansluitpunten en verbindingen van alle twintig luchtbehandelingskasten in beeld. Al snel bleek dat de ruimte eigenlijk één meter te laag was. Bovendien bleek dat de LBK’s, de regelkasten, het leidingwerk (stoom, CV, GKW) en ook de kabelgoot al waren gemonteerd. Het was dan ook een niet geringe uitdaging om onder deze omstandigheden een kanalenontwerp te maken.

Het werken in Revit kwam tijdens dit project volledig tot zijn recht. Alle luchtsnelheden werden binnen Revit gecontroleerd. Op basis van het Revit-model, zonder maatvoering, konden we snel productietekeningen maken en al na twee dagen kon met de montage van de luchtkanalen worden begonnen.

Tijdens het modelleren, dat ongeveer drie maanden duurde, hebben wij de opdrachtgever niet gezien. Dat bleek ook niet nodig. Het model werd meermaals ter controle op Autodesk 360 gezet, daarnaast was er regelmatig telefonisch en e-mail contact.
Achteraf verbaasde de opdrachtgever zich erover dat RDG-engineering deze uitdagende klus in zo’n korte tijd heeft kunnen klaren. Volgens ons was dit te danken aan een combinatie van factoren: onze ruime ervaring met Revit, onze technische kennis en onze werkomgeving. In ons eigen kantoor is het nu eenmaal prettiger – en dus productiever – werken dan in een drukke bouwkeet.

Na dit complexe project gaat RDG-engineering op Revit-gebied geen enkele uitdaging meer uit de weg. Zou hetzelfde project in een 2D tekenprogramma zijn uitgewerkt, dan had dit waarschijnlijk tweemaal zo veel tijd - en dus geld - gekost. Bovendien hadden we dan nooit zoveel creatieve oplossingen kunnen vinden.

Heeft U een soortgelijk project waar we U mee van dienst kunnen zijn?