Stage project: de schatkamers van het Markiezenhof!

 

Mike, 4e jaar ROC Metalectro, had het na een week hobbyen met AutoCad al gezien: “Tekenen is niets voor mij!” Daar zit je dan bij een engineeringbureau, waar het werk voornamelijk draait om tekeningen. Dit had een zware stageperiode kunnen worden, ware het niet dat we hem enthousiast hebben kunnen maken voor werktuigbouwkundige gebouwinstallaties. Snel was hem duidelijk dat dit een mooi breed vakgebied is. Modelleren in Revit, doorrekenen van leidingen, processen uitzetten in het mollierdiagram, creatief omgaan met beschikbare ruimte; zaken waar hij meteen tegenaan liep en waar hij echt ingedoken is.

Van P. Jansen Installatietechniek hadden we de vraag gekregen om een installatietechnisch ontwerp te maken voor “De schatkamers” in het historische (1485) Markiezenhof te Bergen op Zoom. Er lag een PVE met museumeisen. De insteek is dat het Rijksmuseum goedkeuring gaat geven om kunst uit te lenen voor die “Schatkamers”. Op basis van globale plattegronden, enkele doorsnedetekeningen en vooral foto’s, heeft Mike het project Markiezenhof aangepakt om Revit goed in de vingers te krijgen. De hoogteverschillen, schuine daken en dakkapellen waren uitdagingen. De combinatie van een goed lesboek en ervaren collega’s hebben hem echter in sneltreinvaart op het goede spoor gezet.

Na het globale bouwkundige model kwamen de installaties aan bod. Een centrale luchtbehandelingskast met verwarming, koeling, droging en bevochtiging leek het meest voor de hand liggend bij de gestelde museumeisen. Anders dan bij het Rijksmuseum is dat in dit monument niet mogelijk (beperkt budget en geen 10 jaar de tijd voor een verbouwing).
Met het 3D-model van Mike hebben we zaken inzichtelijk kunnen maken, maar helaas wel met het resultaat dat o.a. de monumentencommissie zag dat een aantal oplossingen niet wenselijk waren. Diverse ontwerpen zijn voorbij gekomen, waarbij Mike zich heeft kunnen verdiepen in de noodzaak van leidingberekeningen, TO-berekeningen, afschot en montagemogelijkheden. Om de temperatuur en vochtigheidseisen goed te kunnen interpreteren, heeft hij zich het Mollierdiagram ook al redelijk eigen gemaakt.

Er is gekozen voor ventilatorconvectoren t.b.v. verwarming, koeling en ontvochtiging. Met twee kleine ventilatie-units en compacte kanaalbevochtigers komt er voldoende verse lucht en vocht binnen om aan de museumeisen te voldoen. De goedkeuring verloopt via een aantal schijven, maar de eerste externe adviseur heeft het licht al op groen gezet.
Onze opdracht had betrekking op slechts vier ruimtes, maar Mike zag het als een uitdaging om het hele Markiezenhof in Revit te zetten. Dat is in ieder geval een mooi plaatje geworden! Doordat hij bij het hele project betrokken is geweest, hebben we hem een heel nuttige stage kunnen bieden en hebben we iemand kunnen warm kunnen krijgen voor het prachtige vak installatietechniek.

Het begon met "Tekenen is niets voor mij!" Daar zit je dan bij een engineeringbureau, waar het werk voornamelijk draait om tekeningen... En zo hebben we via de schatkamer iemand toch warm kunnen krijgen voor het prachtige vak installatietechniek!

Heeft U een soortgelijk project waar we U mee van dienst kunnen zijn?